Delen met de patiënt
19 april 2021
Tijdens eerdere gebruikersbijeenkomsten is veel gesproken met de gebruikers. Naar aanleiding daarvan krijgt het landelijk delen van beelden en verslagen met Twiin nieuwe mogelijkheden. In de voorjaarsrelease is een aantal veelgevraagde functionaliteiten toegevoegd waaronder ZorgBericht: de optie om een onderzoek (beelden, verslagen) te delen met de patiënt.

Het is vergelijkbaar met beveiligde e-mail en zorgt ervoor dat ook de patiënt beelden niet meer op een dvd mee naar huis krijgt. Dat vertelden Onno Gabel (Twiin DVDexit projectleider) en Hans Mekenkamp (Adviseur Twiin) tijdens de gebruikersbijeenkomst waar ook 100 procent landelijke dekking gevierd wordt. Sylvia Veereschild, specialist gegevensuitwisseling in gezondheidszorg én ervaringsdeskundige, is er in ieder geval blij mee. "Hierover de beschikking krijgen, geeft me regie en rust."

De voorjaarsrelease onderstreept volgens Gabel dat Twiin en software-leverancier Alphatron Medical Systems geluisterd hebben naar vragen en behoeften van gebruikers. Gijs Schouten, Functioneel Applicatie Consultant bij Alphatron, somde tijdens de gebruikersbijeenkomst een reeks updates, upgrades en nieuwe functies op (zie link naar demo onderaan dit bericht). ZorgBericht springt echter het meest in het oog, omdat hiermee de oh zo belangrijke regie van de patiënt over zijn of haar behandeling en gezondheid een stap dichterbij komt.

Het Amphia Ziekenhuis (Breda, Oosterhout, Etten-Leur) en het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) gaan in een pilot proefdraaien met ZorgBericht. “Vanaf deze week kunnen alle gebruikers de voorjaarsrelease bij ons aanvragen”, aldus Hans Mekenkamp. “Want we willen dit zo snel mogelijk aan iedereen beschikbaar stellen. De komende weken worden er virtuele inloopsessies gehouden voor alle vragen die gebruikers hebben.”

Gebruiksvriendelijkheid voorop

Belangrijk voor zowel zorgprofessional als patiënt is dat gebruiksvriendelijk voorop staat, meent Schouten. “Op het moment dat ik onderzoeksgegevens wil delen met een patiënt, kan ik gegevens van die patiënt invullen en selecteer ik onderzoeken uit het ziekenhuis-PACS. Na selectie kan ik een URL aanmaken voor de patiënt. Die URL kan dan gedeeld worden en de patiënt kan na tweestapsauthenticatie gegevens inzien én downloaden.”

Een aantal zaken ligt vast. Zo is de link 14 dagen actief, en is er de genoemde tweestapsauthenticatie via geboortedatum en een sms-code. Patiënten kunnen de link – inclusief QR-code onder meer afzonderlijk binnenkrijgen via een mail, of als onderdeel van een brief in pdf-format die gemaild wordt. De beelden kunnen in lage resolutie (voor eigen gebruik) of in hoge resolutie gedownload worden – bijvoorbeeld om op enig moment met andere zorgverleners te delen.

‘Hier gaat het om’

Sylvia Veereschild, specialist gegevensuitwisseling in gezondheidszorg en ervaringsdeskundige als patiënt, toont zich erg gelukkig met vorm en inhoud van ZorgBericht. “Ik werk al heel lang in de zorg, sinds mijn ervaring met borstkanker 16 jaar geleden. Ik ken het dvd’tje op de buik nog goed. Ik vind het dan ook geweldig dat het na heel lang niets uiteindelijk zo snel gegaan is. Hier gaat het om. Om de beelden en uiteindelijk alle gegevens, en om meer regie bij patiënt.”

Toegang tot oudere beelden en verslagen vindt Veerschild ook heel belangrijk. “Om die regie te verkrijgen, wil ik alle gegevens hebben, ook van langer geleden. Dat kan van belang zijn voor latere behandelingen, maar ook om alles in rust na te lezen. En wat dacht je van het voorkomen van dubbele behandelingen, foto’s twee keer moeten maken.”

Patiëntregie

Bovendien, stelt Veereschild, hebben ziekenhuizen nu een maximum bewaartermijn van 20 jaar. “Mijn behandeling voor borstkanker was 16 jaar geleden. Dus over vier jaar zouden mijn gegevens mogelijk verdwijnen. En wat als ik dan weer kanker krijg? Nu kan ik zelf over die gegevens beschikken en delen mocht dat ooit weer nodig zijn. Dat geeft me regie en rust. Dus complimenten voor de snelheid waarmee dit gegaan is: Dit was echt een geval van niet lullen, maar poetsen.”

‘Direct beelden kunnen opvragen, geeft me regie en rust’

Meer vernieuwing in voorjaarsrelease

Hoewel Zorgbericht wel de belangrijkste vernieuwing is, was er volgens Schouten ook nog een aantal andere kleine en grotere veranderingen. Die moeten onder meer het Twiin-portaal overzichtelijker maken, en het zoeken en delen van beelden en verslagen eenvoudiger. Een aantal voorbeelden:

  • Kolommen ontvangende ziekenhuizen zijn weg, want die zijn niet nodig als je intern zoekt.
  • Er is een optie voor makkelijk en snel te zoeken en opnieuw zoeken (via F5, refresh).
  • Naast het automatisch toevoegen van verslagen is het nu ook mogelijk om handmatig meerdere onderzoeken tegelijk op te halen uit het PACS om  een verslag toe te voegen.
  • Het is mogelijk om een pdf toe te voegen aan een geselecteerde studie.
  • Verder is besloten om de knop anonimiseren te verwijderen, omdat anonimiseren met deze functie in praktijk niet altijd volledig is.
  • Er zijn meer uitlegteksten als je over bepaalde functies en teksten hangt met je muis.
  • Afhankelijk van gebruikersrechten kunnen beheerders nu ook taken van andere gebruikers zien.
  • Inzien van logging, welke onderzoeken per patiënt zijn gedeeld.
  • Beheerders kunnen statistieken inzien: een optionele functie die op later moment geactiveerd kan worden. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid verstuurde of ontvangen studies in een bepaalde periode, wie/welke afdeling doet dit meest.

Op weg naar definitieve oplossing

Uiteindelijk, meent projectleider Gabel, blijft ook DVDexit een tussenstap op weg naar een definitieve oplossing. Zo is project Knoop. gestart, waarmee diverse XDS-netwerken gekoppeld worden waarbij voldaan wordt aan het Twiin Afsprakenstelsel. Dit maakt naast het ‘pushen’ van gegevens ook 'pull' (opvragen) van gegevens mogelijk en brengt daarmee Beeldbeschikbaarheid in de eigen werkomgeving een stap dichterbij.

"Dat betekent dat een ziekenhuis zelf gegevens kan ophalen, in plaats van dat ze verzonden moeten worden", stelt Gabel. "Het geeft een behandeld arts de mogelijkheid om op elk moment zelf gegevens zoals eerdere beelden en verslagen, maar ook brieven, uitslagen en dossiers extern op te vragen. Dat is complexer, onder meer omdat de patiënt dan expliciet toestemming moet geven."

De uiteindelijke stip op de horizon is volgens de projectleider een radiologisch dashboard. Daarop moet de arts alle onderzoeken die een patiënt heeft ondergaan – en waarvoor toestemming is verleend – kunnen zien.