Terug naar overzicht

Hoe komen we tot landelijke databeschikbaarheid?

Florian Visser, Laurens de Groot en Stephanie Wijbrandts leggen het stapsgewijs uit in een VZVZ webinar voor msz-instellingen met sectorlead Rolf Ehrencron als host.

Florian Visser, van programmateam Twiin, deelde inzichten over het wat, waarom en hoe van Twiin. "We streven naar een eenduidige set afspraken waar we gezamenlijk aan voldoen. Zo kunnen we gegevens veilig en transparant beschikbaar stellen, met als resultaat databeschikbaarheid," benadrukte hij. De eerste stap? Het ondertekenen van de deelnemersovereenkomst en daarmee aansluiten bij Twiin. Deze aanpak biedt zorgaanbieders concrete stappen om aan de slag te gaan en te groeien met Twiin.

Stephanie Wijbrandts, klinisch informaticus en directeur van Regionaal Elektronisch Netwerk (REN) West-Brabant, liet zien hoe ze het implementeren van Twiin in de praktijk toepast in West-Brabant. Ze start met een nulmeting om te zien in hoeverre deelnemers voldoen aan de acht Twiin-aspecten uit het afsprakenstelsel. Zo kijkt ze hoe de groep deelnemers ervoor staan qua interoperabiliteit en wat er nodig is.

Laurens de Groot, klinisch informaticus bij het Radboudumc, was al jaren op zoek naar een landelijk afsprakenstelsel. Het is voor hem de enige route om het informatiestelsel van het Radboudumc duurzaam in te richten. "Alleen zo kunnen we investeringen op het gebied van technologie ook uitnutten", zegt hij. Zijn advies is om niet af te wachten, maar al aan de slag te gaan met de verbeterpunten die je als organisatie nu kunt maken. Alleen zo groei je volgens Laurens richting de uniformiteit die we met elkaar willen.

Als afsluiter gaf Ben van der Stigchel een korte demo over het Twiin Afsprakenstelsel.

Zijn niet alle vragen uit het webinar beantwoord? Mail dan naar info@twiin.nl voor een gesprek met een adviseur.

Het hele webinar is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=GM_kDSZNmQ8