Project Realisatie landelijke BgZ-implementatie
Wat is de BgZ?
De Basisgegevensset Zorg (afgekort BgZ) is de minimale set van belangrijke patiëntgegevens. Deze gegevens zijn niet beperkt tot één specialisatie, ziektebeeld of beroepsgroep, maar relevant voor alle zorgverleners. Hierbij gaat het vooral om de overdracht van zorg tussen verschillende zorginstellingen en zorgt ervoor dat alle betrokken zorgverleners een patiëntsamenvatting hebben met eerdere behandelingen die in verschillende instellingen hebben plaatsgevonden.
Waarom is een project nodig?
De Nederlandse zorg heeft op dit moment verschillende regionale en landelijke ICT-infrastructuren. Er bestaan echter nog steeds grote beperkingen in het uitwisselen van gegevens tussen deze infrastructuren. Binnen eenzelfde zorginfrastructuur is gegevensuitwisseling vaak mogelijk, maar tussen de verschillende infrastructuren niet. Mede vanwege de IZA-afspraken, verplichtingen van diverse regelingen (zoals VIPP5) en wet- en regelgeving (Wegiz) is er nu meer vraag naar veilige en gestandaardiseerde manieren om de BgZ uit te wisselen.
Wat willen we bereiken?
Het project realiseert een concrete en praktische manier waarop de uitwisseling van de BgZ én relevante correspondentie tussen medisch-specialistische zorginstellingen op basis van de TA Notified Pull – en conform het Twiin Afsprakenstelsel – mogelijk is.
In het eerste kwartaal 2025 is het doel om te komen tot de realisatie van een gestandaardiseerde aanpak voor landelijke uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg. Concreet betekent dit:
- De uitwisseling van de BgZ voor de usecase ‘verwijzen/overdracht’ is getest en gereed bevonden voor landelijke implementatie door de MSZ-instellingen;
- Een beproefd Twiin Afsprakenstelsel faciliteert zowel de MSZ-instellingen als de ICT-leveranciers om de BgZ met TTA NP te implementeren en op termijn ook andere datasets functioneel te verzenden/op te vragen.
Wat levert de BgZ-uitwisseling op voor patiënten en zorgverleners?
Landelijke BgZ-uitwisseling draagt bij aan een veiligere en efficiëntere zorgpraktijk voor patiënten en zorgverleners.
- Patiënt: Essentiële patiëntgegevens zijn beschikbaar bij de behandeld zorgverlener
- Zorgverlener:
- Minder tijd kwijt aan het zoeken naar informatie
- Beter begrip van patiëntsituatie waardoor kans op fouten wordt verkleind
Wie doen mee in het project?
Leveranciers
Zorgaanbieders
Hoe kun je als zorgaanbieder voorbereiden op implementatie?
Volg actief de ontwikkelingen:
- Bekijk informatie op website van MSZ-koepels en Twiin
- Volg Twiin op LinkedIn
- Informeer bij je EPD-leverancier of zij goed op de hoogte zijn
Denk al na over inrichting van een intern project in 2025:
- Houd rekening met kosten (tijd en geld)
- Sluit je aan bij Twiin en laat je aan het eind van de pilot begeleiden door een Twiin Dienstverlener