Twiin Afsprakenstelsel: alle vertrouwensafspraken in de zorg op één plek
Bron: Data voor gezondheid | Nieuwsbericht | 18-09-2024

Samenwerken aan betrouwbare interoperabiliteit in de zorg  

De zorgsector staat voor grote uitdagingen om nu en in de toekomst zorg te blijven bieden die goed, toegankelijk en betaalbaar is. Veilige, betrouwbare en toekomstbestendige gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid kan dit ondersteunen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt samen met zorgaanbieders aan afspraken over het kunnen vertrouwen van infrastructuur, generieke functies en kwaliteit van data. Een belangrijk onderdeel hiervan is het maken van technische, juridische en organisatorische afspraken die de betrouwbaarheid en veiligheid van de gegevensuitwisseling garanderen: vertrouwensafspraken. Deze vertrouwensafspraken vormen met elkaar het Landelijk Vertrouwensstelsel (LVS). 
 

Een centrale plek voor vertrouwensafspraken 

Het Twiin Afsprakenstelsel is aangewezen als de centrale plek voor het vastleggen van landelijke vertrouwensafspraken. Hierin worden geharmoniseerde afspraken opgenomen die door alle zorgaanbieders en leveranciers kunnen worden gebruikt. Andere afsprakenstelsels kunnen verwijzen naar het Twiin Afsprakenstelsel zonder de inhoud zelf te hoeven onderhouden.   
 

De beweging 

Het besluit betekent dat nieuwe geharmoniseerde vertrouwensafspraken landen in het Twiin Afsprakenstelsel. Verouderde vertrouwensafspraken in het afsprakenstelsel worden hierdoor vervangen. Op deze wijze transformeert Twiin Afsprakenstelsel stapsgewijs naar een LVS. Andere afsprakenstelsels kunnen naar de geharmoniseerde vertrouwensafspraken in Twiin verwijzen zonder dat zij de teksten zelf hoeven over te nemen of onderhouden. 

Door afspraken te harmoniseren, kunnen oplossingen worden hergebruikt voor meerdere zorgtoepassingen. Deze aanpak voorkomt versnippering en versnelt de opschaling naar interoperabiliteit. Het centraal vastleggen biedt zekerheid over wettelijke naleving en betrouwbare gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid. Zorgaanbieders en leveranciers krijgen via het LVS duidelijke richtlijnen voor implementatie: onafhankelijk, begrijpelijk, praktisch en kraakhelder. 
 

Inhoud samen bepalen 

De inhoud van LVS komt uit landelijke programma’s zoals: Landelijk Dekkend Netwerk (LDN), Generieke Functies, Eenheid van Taal en Techniek (inclusief Publiekhouderschap informatiestandaarden), PGO & MGO en Doelarchitectuur. Nieuwe vertrouwensafspraken worden samen met zorgaanbieders, leveranciers en andere afsprakenstelsels opgesteld en beproefd. We leren van elkaars ervaringen, sterke punten en verwerken de uitkomst hiervan in het Twiin Afsprakenstelsel. 
 

Waarborgen voor onafhankelijkheid 

Twiin beheert zelf geen infrastructuur of andere software die nodig is om interoperabiliteit te realiseren. Twiin is een samenwerkingsverband waarin zorgaanbieders, leveranciers en partners samen werken aan het Twiin Afsprakenstelsel. De deelnemers hebben invloed op de de inhoud van het afsprakenstelsel. Zij worden bijgestaan door een onafhankelijke architectuurboard.  

Het afsluiten van contracten en beheer van technische afspraken die vallen onder Twiin Afsprakenstelsel, zijn belegd bij de Twiin Organisatie. Dit is een rol binnen het afsprakenstelsel die tijdelijk wordt vervuld door VZVZ, in afwachting van een permanente, publieke positie. In 2025 worden hier vervolgstappen in gezet.  
 

Impact realiseren 

Het realiseren van een volledig interoperabel gezondheidsinformatiestelsel is een stap-voor-stap-proces. Door samen te werken met alle betrokkenen in de zorg, groeit het LVS uit tot een robuust fundament voor gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid. Dit maakt goede, toegankelijke en betaalbare zorg in de toekomst mogelijk. 

Afgesproken?