Terug naar overzicht

Twiin Projectathon: samenwerking en vooruitgang in de BgZ-uitwisseling

De Twiin Projectathon van november heeft ons dichterbij gebracht bij het uitwisselen van de BgZ (Basisgegevensset Zorg). Projectleider Jaco Takkenkamp (Twiin) en projectcoördinator Ellemijn Oomes (PROVES) kijken terug op het evenement.

Jaco Takkenkamp vertelt: "We hebben veel bereikt en voorbereid. Er zijn dan ook mooie resultaten behaald.  Hoewel niet alle testen zijn gelukt kunnen we positief terugkijken op wat wel is geslaagd. Zo zijn de verwijzingen tussen Nexus en ChipSoft volledig gelukt.”

Een projectathon is een intensieve, meerdaagse samenwerkingsevenement waarbij  verschillende partijen samenkomen om technische systemen en processen te testen, optimaliseren en verbeteren, met als doel de interoperabiliteit en efficiëntie van gegevensuitwisseling te bevorderen. 

Tijdens de eerdere projectathon in juli werkten we met twee GtK's (Gevalideerd Twiin Knooppunt): AORTA en Chipsoft. Voor deze tweede bijeenkomst zijn we uitgebreid met GtK NEXUS en achter GtK AORTA zaten nu leveranciers Timeff en CNS Connect. Jaco legt uit: " Het ging om de uitwisseling van de BgZ volgens de Twiin Technical Agreement (TTA). Er is nu getest over de hele keten. Bijvoorbeeld van Hix, via Chipsoft naar Timeff en CNS Connect via AORTA. Of van Nexus naar Hix of naar Timeff en CNS Connect. We hebben gekeken naar de notificatie dat er een bericht klaarstaat, maar ook naar de uitwisseling van de berichten zelf tussen alle partijen.”

Jaco benadrukt hoe belangrijk het is om de deadlines te halen. "We willen eind januari 2025 operationeel zijn. Om dat te bereiken, moeten we nog een paar stappen zetten. Dat betekent onder andere dat we de problemen die we tijdens de projectathon tegenkwamen, moeten oplossen. Waarschijnlijk hebben we nog één of twee extra testdagen nodig om alles goed te testen. We doen ons best om dit binnen de tijd te passen zodat we eind januari de BgZ-uitwisseling met de hele keten, inclusief zorgaanbieders, kunnen testen."

Ellemijn merkt op dat je in twee dagen veel meer kunt bereiken dan maandenlang achter je bureau werken. "Dat hoorden we ook van de deelnemers. Je kunt gewoon naar elkaar toestappen en direct antwoord krijgen. Er hangt een heel positieve sfeer en er is veel interactie tussen de deelnemers. Dat versnelt het proces enorm. We hebben geleerd dat een goede voorbereiding essentieel is voor een succesvolle projectathon." PROVES ondersteunde met de organisatie en begeleiding van de projectathon.

Jaco zegt dat iedereen de meerwaarde van een projectathon ziet. "Dit is slechts een onderdeel van de hele digitaliseringsopgave. Het is duidelijk dat je dit niet alleen kunt doen. Je bouwt het samen op. Die gezamenlijke aanpak is een heel belangrijke ontwikkeling. Je merkt dat er samenhang is tussen de deelnemers. In die zin is een projectathon een heel geslaagd middel om de landelijke uitwisseling van gezondheidsgegevens te bereiken."