De eerste stap is een Twiin Dienstverlener inschakelen. Vervolgens teken je de Twiin Deelnemersovereenkomst en stippel je samen met je dienstverlener jouw groeipad uit om te voldoen aan het Twiin Afsprakenstelsel. Daarnaast praat je direct mee over de verdere ontwikkeling van het Twiin Afsprakenstelsel.

Deelname aan Twiin is gratis. Wel vraagt deelname aan Twiin een investering in tijd en inzet. Twiin helpt je om te voldoen aan (inter)nationale wet- en regelgeving, zoals EHDS en de Wegiz. Dit zijn onderwerpen die je anders zelfstandig zou moeten oppakken. Hoeveel tijd dit precies kost, hangt af van je groeipad. Twiin ondersteunt je in dit proces en biedt kennis en hulpmiddelen die je verder op weg helpen.

Deelname aan Twiin is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Deelnemers hebben zowel rechten als verplichtingen met betrekking tot naleving, samenwerking en validatie. Vanaf het tekenen van de deelnemersovereenkomst is de Twiin Deelnemer verplicht om de basisvoorwaarden na te leven en om zo snel mogelijk te voldoen aan de overige voorwaarden voor validatie, tevens is een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het Twiin Afsprakenstelsel verplicht.

Met het onderteken van de deelnemersovereenkomst stem je in met het releasebeleid van het Twiin Afsprakenstelsel. Twiin publiceert maximaal tweemaal per jaar een nieuwe release met impact voor de Twiin Deelnemers (major of minor release) volgens een vooraf aangekondigde planning. De actuele en de voorlaatste release zijn geldig. Dit betekent dat Twiin Deelnemers, GtK's (Gevalideerde Twiin Knooppunten) en GtK Beheerders maximaal één jaar de tijd hebben om de nieuwe release te implementeren.

Zonder aansluiting bij Twiin is het lastiger om mee te doen aan landelijke opschaling. Het Twiin Afsprakenstelsel is ontworpen om de samenwerking tussen zorgorganisaties in Nederland te stroomlijnen door standaard afspraken te maken voor het uitwisselen van gezondheidsgegevens. Vaak worden afspraken lokaal of regionaal gemaakt, wat tot verschillen leidt. Twiin zorgt voor een uniforme aanpak, waardoor landelijke opschaling en efficiënte samenwerking mogelijk worden.

Uitwisseling van data gebeurt volgens het Twiin Afsprakenstelsel tussen Gevalideerde Twiin Knooppunten (GtK). Een GtK is een door Twiin gevalideerde oplossing die zorgt voor beschikbaarheid en uitwisseling van gegevens voor één of meer zorgtoepassingen voor één of meerdere zorgaanbieders. Het GtK bestaat minimaal uit een koppelvlak op een regionale infrastructuur, een landelijke infrastructuur, een leveranciersnetwerk of een platform - een zorgaanbieder kan ook zelf een GtK hebben.

Twiin heeft gekozen voor een generieke – en daardoor breed toepasbare - opzet. Standaardisatie en herbruikbaarheid zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. De technische kern bevat generieke uitwisselpatronen die ingezet kunnen worden voor één of meer zorgtoepassingen. Ter ondersteuning van de implementatie van zorgtoepassingen zijn implementatiewijzers beschikbaar voor Basisgegevensset Zorg (BgZ), Correspondentie en Beeldbeschikbaarheid. Andere geprioriteerde gegevensuitwisselingen volgen in 2025 en 2026.

Het Twiin Portaal is een initiatief dat weliswaar is gestart vanuit programma Twiin maar al vele jaren zelfstandig opereert. Twiin Portaal is een tijdelijke voorziening in beheer bij VZVZ voor het digitaal versturen van radiologische beelden en verslagen. Twiin is daarentegen geen systeem, maar een duurzaam samenwerkingsverband tussen zorgaanbieders, leveranciers en partners. Samen werken zij aan het Twiin Afsprakenstelsel.

Twiin is een zelfstandig programma. Het onafhankelijke en niet-partijdige karakter van Twiin is zichtbaar in de governance en werkwijze. Aangezien het programma geen juridische entiteit is tekent VZVZ voorlopig namens de Twiin Organisatie de overeenkomsten en verklaringen. Eigenaarschap van Twiin ligt bij het Digitaal Transitie Orgaan (DTO). In het kader van besluit Twiin als LVS wordt gekeken naar de toekomstige positie en aansturing van Twiin. De bedoeling is dat het Twiin Afsprakenstelsel op termijn onder publieke sturing komt.

 

Twiin is in 2018 gestart met als doel het verbinden van twee bestaande infrastructuren. Twiin staat dus voor Twee iinfrastructuren. Al snel na aanvang van het programma is de scope gewijzigd en meer gericht op afspraken en architectuur. Knooppunten en generieke functies, eventueel ingevuld door één of meerdere gemeenschappelijke voorzieningen, vormen de basis voor de verbindende architectuur van Twiin. Het afsprakenstelsel is niet gebonden aan een bepaalde infrastructuur en is leveranciersonafhankelijk.